Dropshipping vs Amazon FBA

1.Dropshipping

Dropshipping, stoksuz satış, e-ticaret’te kullanılan pratik uygulamalardan biridir. Perakende icra yönetimi olarak da tanımlanan dropshipping’te depoya ihtiyaç duyulmaksızın başkasına ait ürünleri tedarikçiler aracılığıyla satışını yaparak kar elde etmek mümkündür. Satıcı firma bu yöntemle ürünleri kendi bünyesinde stoklamaz. E-ticaret sitelerinden gelen siparişleri tedarikçinin deposundan tüketiciye gönderilir.

Perakendecilerin çoğu iş modeli olarak dropshipping’i tercih etmektedirler. Temel olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak müşteri e-ticaret sitelerinden siparişi verir. Daha sonra perakendeci sipariş ve müşteri bilgilerini tedarikçiye iletir. Tedarikçi siparişi müşteriye gönderir ve iş süreci tamamlanır. Depo ihtiyacı olmadığı için depo ve stok yönetimi gibi işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmamak hem maliyetleri hem de iş yükünü düşürmektedir.

Tek bir tedarikçiye bağlı kalmak zorunluluğu olmadığı için, farklı tedarikçilerden farklı ürünler çekilerek, e-ticaret üzerinden geniş çaplı bir ürün yelpazesine yer verebilirsiniz. Ürün çeşitliliğinin artmasıyla daha geniş hedef kitlelere ulaşılması mümkün olacaktır.

Dropshipping’te en büyük avantajlarından biri, çok fazla yatırım gerektirmemesidir. Çok büyük yatırımlar yapmanız gerekmediği için büyük bir risk de içermez. En güzel avantajlarından biriyse, nerede olursanız olun bu işi yapabilmeniz. Korona virüs nedeniyle uzaktan yapılan işlerin büyümesiyle dropshipping’te de rekabet artmaktadır. Kâr marjı için büyük beklentilere bu rekabet çevresinde kapılmamak doğru olacaktır.

2.Amazon FBA

Amazon Fullfilment, e-ticareti kolaylaştıran bir Amazon girişimdir. Bu sistem sayesinde firmalar veya iş adamları yurt içinde veya yurt dışında satın aldıkları ürünleri Amazon’un deposuna göndererek direkt satış yapabilirler. Amazon Fulfillment, sürdürülebilir bir yurt dışı satış süreci için operasyonel desteğe ihtiyaç duyan satıcılar başta olmak üzere satış ağını yurt dışına açmak isteyen tüm Amazon kullanıcılarına hizmet veren bir iş ortağı görevi görüyor.[1]

En büyük avantajlarından biri, Amazonun sunduğu geniş bir müşteri tabanına sahip olmasıdır. Aynı zamanda yüksek kâr getirisine sahiptir. Müşteri hizmet kalitesine ayrıca önem veren Amazon FBA, şirketleri ve girişimcileri hiçbir konuda sıkıntıya sokmamaktadır. Bu süreçte kargo işlemleri de Amazon tarafından yürütülmektedir. Bu güven ortamı pek çok girişimcinin Amazon’u dropshipping’te tercih sebebi yapmaktadır. Ayrıca Amazon FBA, hizmet ve paketleme kalitesinde harika geri dönüşler sunmaktadır.

Maalesef burada büyük bir rekabet mevcut. Ek olarak, Amazon’a yıllık bir ücret ödemeniz gerektiği için daha fazla yatırım yapmanız gerekiyor. Her ürünün kar getirmediği de başka bir problem. En can sıkıcı şey, Amazon’a karşı koşulsuz bağlılığınız olmasıdır. Çünkü Amazon, mağazalarını veya ürünlerini sistemden kaldırmaya karar verdiğinde hiçbir söz hakkınız bulunmaz.

3. Amazon FBA ile Dropshipping arasındaki fark nedir?

En büyük fark stok sürecindedir. Stokta ürün tutmuyorsanız ürün ve mallar üzerinde hak iddia edemezsiniz ve sadece aracı olarak hareket edersiniz. Mesela, Amazon FBA’da ürün satın almanız ve bunları depolarda tutmanız beklenir. Karşılığında Amazon’un hizmetlerinden ve kalitesinden faydalanırsınız. Fakat dropshipping’te bağlı olduğunuz bir organizasyon yoktur ve süreçleri kendiniz yönetirsiniz. Örnek olarak, şirketlerin ürün listelerine trafik sağlayan Amazon FBA, dropshipping’den büyük bir hizmet farkı yaratıyor.

  • Amazon Fulfillment, satışını yapmak istediğiniz ürünleri sizin yerinize depoluyor.
  • Amazon FBA, satışı gerçekleşen ürünleri kendisi paketliyor ve kullanıcıya gönderiyor.
  • Kargolanan ürünlerin takibini yapıyor, kullanıcıya takip bilgilerini iletiyor.
  • Amazon dışında satış yaptığınız mecralar için de Amazon depolarından gönderim sağlayabiliyorsunuz.
  • Satış sonrası destek kısmını da Amazon FBA üstleniyor.
  • Ürünler için yapılan geri dönüşler, değişim ve ücret iadesi gibi talepler için aksiyon alıyor.
  • Ek olarak ürünlerinizi Amazon Prime’a uygun hâle getirerek satış potansiyelinizi artırıyor.[2]

4.Tavsiyler

Bu iş modelinde rekabet edeceğiniz pazar yerleri Amazon, Walmart ve Shopify gibi web siteleri olacağı için bu web sitelerinde olan şeyleri satmanız sizi oldukça zorlayacaktır. Satacağınız ürün hakkında araştırmalar yaparak daha az tedarikçinin bulunduğu niş bir sektöre giriş yapmanız sizin için daha iyi olacaktır. Seçeceğiniz tedarikçi ve süreç içindeki iletişiminiz başarınızı doğrudan etkileyecektir. Bu yüzden güvenilir ve iyi bir tedarikçi seçmek kilit noktadır. Dropshipping veya Amazon FBA iş modellerinden kazanç elde edip etmediğinizi ve neleri doğru neleri yanlış yaptığınızı görmek için analizler yapmanız gerekmektedir. Büyümek ve markalaşmak için ise dijital pazarlama araçlarından faydalanmanız gerekecektir. Sosyal medya reklamları ve SEO çalışmaları bu konuda size yardımcı olacaktır. Özellikle dropshipping’te ürünleri kendi oluşturduğunuz bir web sitesinde satışa sunmuşsanız, ürün satışlarınızı arttırmanız için dijital pazarlama desteği almanızı öneririm.

[1] Egemen Aktaş, 2020, Amazon Fulfillment Nedir?, Worldef.

[2] Egemen Aktaş, 2020, Amazon Fulfillment Nedir?, Worldef.

Share your thoughts