Logonuzu Değiştirmeli misiniz?

Bir logonun amacı, bir kişi, kurum veya organizasyon için anında tanınırlığı sağlamaktır. Hedef kitleyle ilk iletişimi kuran logolar, logo sahibi kurum hakkında birçok mesaj içermektedir. Kurumun kültürünü vizyonun ve karakterini yansıtan logolar bu açıdan büyük önem arz etmektedir.

Esasen logolar, bir işletmenin “yüzü”dür. O halde, şirketinizin “yüzünün” potansiyel müşteriler ve mevcut müşteriler üzerinde olumlu bir izlenim bırakmasını sağlamak önemlidir. Bu yazıda sizlere Logoların zaman içinde nasıl geliştiğini ve şirketlerin neden logolarını değiştirme ihtiyacı duyduklarını anlatacağım.

Büyük şirketlerin yaptıkları logo devrimleri son günlerde de ses getirmeye devam ediyor. 20 yıl aradan sonra Burger King; 70 yıl aradan sonra Pfizer logosunu değiştirdi. Burger King ve Pfizer’ın yanı sıra logo devrimi gerçekleştiren birçok örnek mevcut. Instagram, Subway, Google, MaterCard, Microsoft ve Apple gibi birçok önde gelen şirket, son on yılda logolarında değişiklik yaptı. Peki önde gelen bu şirketler neden logolarını değiştiriyor?

Logo, soyut bir bağlamda markayı tüketici ile birleştiren en etkili algı aracı diyebiliriz. Harika bir logo şirketinizi temsil ederken, önemli mesajları iletecek ve modern tasarım trendlerine ayak uydurarak yenilikçi gözükecektir.

Gelin bir şirketin logosundaki değişikliğin en yaygın nedenlerine bakalım:

Birleşmeler ve Devralmalar

Şirket birleşmeleri veya devirleri esnasında logo değişimine gidilmesi tüketicilerin algısı için önemlidir. Logo artık yeni bir oluşum imajı verecektir. Bir birleşmeden sonra logo değişikliğine iyi bir örnek olarak, JPMorgan’ın 2000 yılında Chase Manhattan Corp ile birleşmesini örnek verebiliriz. Her iki şirketin de logosunu kullanarak yeni bir logo oluşturulmuştur.

İş ve İdeolojide Değişim

Bir şirket yeni hizmetlere, ürünlere hatta pazarlara girebilir ve yeni işlerini, vizyonlarını ve genel gelişimlerini özetleyen logolarını değiştirme ihtiyacı hissedebilirler. Google’ın ürünlerindeki çeşitliliğin artmasıyla logolardaki farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla çalışma gerçekleştirdi. Amaç ürünler arası benzer bir tasarım imajı oluşturarak Google çağrışımı yapmaktı. Google şirketin genişlemesiyle dijital ve mobil tüketicilere hitap edecek şekilde evrimi ni logoya yansıtmıştır. Bu videoda Google’ın logo evrimini görebilirsiniz.

 

Bir başka örnek, Ebay, yeni teknoloji dönüşümlerini ve yeni işlerini mevc

ut pazara ve tüketici davranışına yansıtmak için logousnu 1995’ten bu yana 4 kere değiştirdi.

 

Benzerlik Sorunu

Yanlış anlam veren veya başka bir markayı temsil ettiği zannedilen şirket logoları mecburi değişimlere gidebilmekte. Burada ilginç bir örnek, NBC’nin 1976’daki logo değişikliğidir. Nebraska adlı bir şirket, NBC’ye ticari marka ihlali davası açarak logolarının tamamen aynı olduğunu iddia etti. NBC’nin Nebraska’ya parasal kazançlarını telafi etmesi ve yeni logo uygulaması için mahkeme dışı bir anlaşma ile belirli bir ücret ödemesi üzerine dava düştü. Bu anlaşmadan sonra NBC’nin yeni logosunu korumasına izin verildi. Haberin devamı için tıklayın

Bu gereklilikler dışında markaların logolarını değiştirmelerindeki birinci sebep ise güncel ve yenilikçi olmaktır. Tüketiciler, faydalandıkları şirketlerin güncel olduğunu hissetmek isterler. Logo yenilemeleri, modern dünyaya ayak uydurmak için geliştiğinizi ve değiştiğinizi gösterir. Bayat ve değişmeye isteksizmişsiniz gibi görünmek istemezsiniz. Özellikle de daha yaşlı bir şirketseniz. Özellikle sosyal medya kullanımı artmasıyla logonuzun bu değişikliklere uyum sağladığından emin olmanız gerekir. Sosyal medya avatarları vb. için logonuzun basitleştirilmiş varyasyonlarına ihtiyacınız olur.

Pazarlama Bulmacasının Önemli Parçası

Tıpkı web siteniz gibi, logonuz da anında bir izlenim yaratır. Baktıktan saniyeler içinde, insanlara işletmeniz veya kar amacı gütmeyen kuruluşunuz hakkında sarsılması zor bir algı yaratırsınız. Bir logo, kuruluşunuzun nihai amacı değildir, ancak tüm pazarlama çalışmaları gibi, kesinlikle bir fark yaratır. Büyük pazarlama resminin merkez noktasıdır.

Logonuzu yeniden tasarlamanız gereken kesin bir zaman yoktur. Muhtemelen değişim zamanını en iyi siz anlayabilirsiniz. Logonuza dikkatlice bakın ve sezgileriniz size güncelleme zamanının gelip gelmediğini söyleyecektir. Logonuza baktığınızda bir kuruluş olarak sizin kim olduğunuzu anlatamıyorsa, bugün, şu anda, bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Birisi şirketinizin adından bahsettiğinde insanların kolayca kafalarında görselleştirebilecekleri güçlü bir imaja sahip olmak kesinlikle işinize zarar vermez.

Logonuz şirketiniz için belirleyici bağlantı noktasıdır. Bu nedenle, logonuzun ne söylemesini istediğinizi söylediğinden emin olun!

Daha Fazla Örnek

 

 

References

Garcia, A., 2016, “14 logo changes that drove people crazy”, CNN.

Khudeira,S.,2016 , “Why does your company need a logo redesing?”, Intechnic.

Eleventy Marketing Group, 2012, “Why, When and How you should update your brand logo” Eleventygroup.

Share your thoughts