SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? SEO Uyumlu İçerik Neden Gerekli?
Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO Nedir?
Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen ve web sitenizi arama sonuçlarında üst sıralarda tutabilmenizi, hedeflediğiniz başarıları yakalayabilmenizi sağlayan çalışmaların tümü
SEO (Search Engine Optimization) olarak adlandırılır. Sitenizin amacı ne olursa olsun, arama motorlarında üst sıralarda görünmek ve kullanıcıların daha fazla ziyaret etmesini sağlamak için belli kurallara uymanız gerekmektedir. Bu kurallara uyarken yapacağınız düzenlemeler sayesinde daha fazla ziyaretçinin yanı sıra daha düzenli ve kullanışlı bir siteye kavuşacaksınız.
SEO Nasıl Yapılır?
Arama sonuçlarında yüksek sıraları hedefliyorsanız, sırasıyla izlemeniz gereken bir yol vardır. Bu sırayı doğru bir şekilde takip ederek, sitenizin optimizasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.
7 adımda sitenizin optimizasyonunu tamamlamanız mümkündür.
. 1. Anahtar kelime planlama ve kullanımı
- İçerik oluşturma süreci
- Meta veri kullanımı
- Site içi sayfa yüklenme hızı
- URL yapısı
- Uygun görsel kullanımları
- Mobil için SEO
Anahtar Kelime Planlama ve Kullanımı
Sitenizin optimizasyonunu iyi bir şekilde yapabilmeniz için ilk yapmanız gereken şey, içeriğinizde kullanmanız gereken anahtar kelimeleri bulmak olacaktır. Google Keyword Planner gibi araçlar kullanarak bu bilgilere erişmeniz mümkündür. Kullanacağınız kelimelerin rekabet durumuna da dikkat etmeniz gerekecektir. Genel olarak uzun kuyruklu kelimelerin rekabet hacmi daha düşük olmakla birlikte, kullanıcı tarafından hedefe yönelik bir arama olmaktadır. Bu da sitenize daha verimli bir trafik gelmesini sağlayacaktır. Sağladığınız ürün ya da hizmetler için gerekli araştırmayı yaptıktan sonra, aranma hacmi yüksek kelimeleri seçerek oluşturacağınız içerik içerisinde doğru bir biçimde kullanmanız gerekecektir.
İçerik Oluşturma Süreci
SEO uyumlu içerik oluştururken dikkat etmeniz gereken önemli konular vardır. Yazılacak içerik hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, arama motorunu kullanarak, küçük bir araştırma yapmanız önemli olacaktır. Bu sayede, konu hakkında neler yazıldığını görebilir ve farklı bilgilerle, özgün bir içerik yazma konusunda daha dikkatli olabilirsiniz. Kesinlikle kopya içerik kullanmayın. Bu durum, anahtar kelime kullanımını ne kadar iyi bir şekilde yaparsanız yapın, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız için bir engel teşkil edecektir.
Anahtar kelime kullanımını, içerik içerisinde homojen bir şekilde kullanmak hem kullanıcı için faydalı olacak hem de içeriği anahtar kelimelerle boğmadığınız için arama sonuçları içerisinde üst sıralara çıkmanız mümkün olacaktır. Kullanacağınız anahtar kelimeler, içerik içerisinde %2-3 oranını geçmemelidir. Sadece anahtar kelimeleri yerleştirmek için yazılacak bir yazı, anlamsız ve konu bütünlüğü olmayan bir içeriğe dönüşebilir. Google algoritmaları bu durumu kolayca fark edebiliyor ve algoritmaları kandırmaya yönelik hazırlanmış içerikler tespit edilebiliyor. Kullanıcıların bilgi edinebileceği, arama sonuçlarından gelip, sorularına cevap bulabilecekleri bir içerik, hem kullanıcıyı memnun edecek, sitenizde daha fazla kalmasını sağlayacak hem de Google sizi arama sonuçlarında üst sıralara taşıyarak, daha fazla kullanıcının erişmesini sağlayacaktır. İçerik uzunluğu konusunda net bir şeyden söz etmek mümkün değil ancak içeriğiniz, konu bütünlüğü içerisinde kalmak şartıyla ne kadar uzun olursa o kadar iyi olacaktır.
Meta Veri Kullanımı
Siteniz içerisinde bulunan sayfalar hakkında, kullanıcı ve arama motorları için bilgi sağlayan kodlar meta veri olarak adlandırılmaktadır. SEO konusunda değerli olan ve sizi üst sıralara taşıyacak iki meta veri bulunmaktadır.
Başlık Etiketi ( Meta Title)
Arama sonuçlarında kullanıcıların ilk karşısına çıkan ve bu sebeple konuyla ilgili bir metin olması gereken etikettir. Arama motoru botları, burada yazan bilgilere göre, sayfanın ne ile ilgili olduğunu ve arama sonucuna uygun bir içerik olup olmadığını tespit eder ve arama listesi içerisinde buna göre çıkarır. SEO için ve arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek açısından önemli bir etikettir.
65 karakterden fazla olmaması, sayfanızın, içeriğini kısaca belirtmesi Google için önemlidir. Daha uzun yazılan başlıklar, spam olarak algılanabilir ve içeriğiniz ne kadar uyumlu olursa olsun, arama sonuçlarında listelenmeyebilir. Bu etiket içerisinde anahtar kelimelere yer vermek, sayfanın aramalarda daha iyi sonuçlar elde etmesi açısından faydalı olacaktır.
Açıklama Etiketi (Meta Description)
Bu etiket, arama sonuçları sayfasında, başlık altında gözüken açıklama kısmıdır. Sayfanız hakkındaki açıklama ve içerik ilk olarak burada görünmektedir. En fazla 320 karakter kullanılabilen bu kısımda anahtar kelimelere yer vermek, SEO açısından değerli olacak ve üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Arama konusu ile ilgili kısa bir bilgilendirici metin olması, kullanıcıların sayfanıza tıklama olasılığını artıracak önemli bir detaydır.
Site İçi Sayfa Yüklenme Hızı
Sitenizin sayfa yüklenme hızı, arama sonuçları ile sayfanıza gelen trafiğin iyi bir şekilde karşılanabilmesi açısından önemlidir. Kullanıcı deneyimi konusunda hassas olan Google, sayfanızın geç açılması ve yavaş yüklenmesi gibi durumları da hesaba katarak, arama sonuçlarında sizi alt sıralara düşürebilir.
Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcı açısından da çok önemlidir. Kullanıcı davranışları genel olarak, kısa sürede açılmayan sayfalardan çıkmaya eğilimlidir. Yaptığınız iş ya da verdiğiniz bilgiler konusunda internette tek değilseniz ve pek çok alternatifiniz varsa, farklı sayfalara geçiş yapacak kullanıcıları, tekrar geri döndürmeniz zor olacaktır.
Sayfa hızına neden olabilecek pek çok faktör olabilir. Web tasarımı konusunda deneyiminiz yoksa, bir programcı ya da
SEO uzmanı ile iletişim kurarak, danışmanlık almanız sizin için faydalı olacaktır.
URL Yapısı
URL sitenizin ve site içerisindeki sayfalarınızın adresi olma özelliği taşımaktadır. Bu adreslerin basit ve içeriğini en net şekilde ifade edecek şekilde ayarlanması, arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilmeniz için gereken özelliklerden bir diğeridir.
Sayfanızın içeriğini URL’de kısa ve net bir şekilde ifade etmeniz, sitenizin saygınlığı açısından da önem taşımaktadır. Gereksiz alt sayfalar ve dosyalar bulundurmanız uzun yapılı adreslere sebep olabilir ve siteniz için düzensiz ve karışık bir imaj yaratır. Sayfanızla ilgili ve uyumlu anahtar kelimeleri bu adreslerde geçirmek avantajınıza olacaktır.
Uygun Görsel Kullanımları
Siteniz içerisinde görsel kullanmak, sayfalarınızın zenginliği açısından önemlidir. Görsellerin, içerikle uyumlu ve dosya adının anahtar kelimelerle oluşturulmuş olması, sayfanız için değer yaratacak bir faktördür. Arama sonuçlarında, görsel isimlerinin, anahtar kelimelerle oluşturulmuş olması, sayfanıza trafik sağlayacak etkenlerden biridir.
Görseller için kullanacağınız alt etiketler, hem kullanıcılar hem de arama motorları açısından, sayfalarınız konusunda bilgi verecektir. Görselleri göremeyen kullanıcılar için, görseller hakkında kısa bilgi veren ifadelerle alt etiketlerin hazırlanması faydalı olacaktır.
Mobil için SEO
Günümüzde mobil cihaz kullanımı oldukça yaygın ve birçok kullanıcı mobil uyuma sahip olmayan sitelerde vakit geçirmek istemiyor. Sitenizin sadece web uyumlu olması, kullanıcıların devamlılığını sağlamak ve kendinize çekmek konusunda yeterli olmayacaktır. Google’ın mobil uyumlu olmayan sitelere yaptırım uygulama kararından sonra, bu konuya artık zorunlu olarak dikkat etmeniz gerekmekte.
Sitenizin, mobil uyumlu olup olmadığını ve mobil trafiğinizin durumunu öğrenmek için kullanabileceğiniz Google eklentileri dahil olmak üzere birçok uygulama bulunuyor.
Son Olarak
SEO adımlarını doğru bir şekilde uyguladıktan sonra, trafiğinizin artmaması ve hedeflediğiniz başarıları yakalamamanız için hiçbir sebep yok.
SEO uyumlu bir siteye sahip olup olmadığınızı, artılarınızı, eksilerinizi görmek için Fez SEO analiz aracı kullanabilir ve PDF formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.