Gerilla pazarlama banner

Gerilla Pazarlama Nedir? 18 Unutulmaz Gerilla Pazarlama Kampanyası

Günümüzde bütün işletmeler, ürününü/hizmetini tanıtma, bunu en iyi şekilde tüketiciye sunma ve satışlarını artırma güdüsüyle hareket ederler. Gerilla pazarlama da burada etkili ve düşük maliyetli bir pazarlama stratejisi olarak devreye giriyor.

Gerilla pazarlama, genellikle düşük maliyetle yaratıcı ve akılda kalıcı reklam stratejilerini kullanan, geleneksel olmayan bir pazarlama stratejisidir. Burada her şey, insanları şaşırtarak güçlü izlenimler vermek ve hafızalarında yer etmekle ilgilidir. Tabii bunu oldukça sıra dışı ve düşük maliyetle yapmak da gerilla pazarlamanın ana amacıdır diyebiliriz.

Günümüzde irili ufaklı birçok şirket vardır. Büyük markalar için yüksek maliyetli, geleneksel pazarlama stratejileri sorun değildir. Fakat, küçük markalar ve piyasaya yeni giren işletmelerin büyük markalarla rekabet etmesi güçtür. Bu yüzden genellikle küçük işletmeler tarafından kullanılır. Bununla birlikte büyük markalar da genellikle, zaten kitlede yer etmiş kampanyalarının sürdürülmesinde bu stratejiyi kullanırlar.

Gerilla Pazarlama Tarihi

Gerilla pazarlama ilk defa Jay Conrad Levinson tarafından 1984’te Gerilla Pazarlama kitabında tanıtılmıştır. Gerilla pazarlama, geleneksel radyo, televizyon ve basılı pazarlamadan elektronik pazarlamaya geçiş sürecinin başlangıcı sayılır.

Levinson, kitabında geleneksel pazarlama stratejileri çeşitlerine yaklaşmanın ve bunlarla mücadelenin alternatif ve benzersiz yollarını öneriyor. Gerilla pazarlamanın amacı da küçük bütçeyle etkili reklam vermekti. Radyo, televizyon ve basılı yayın arttıkça tüketiciler de markalar da yorulmaya başlamıştı. İşte bu süreçte Levinson’un gerilla pazarlaması küçük işletmeleri düşünmeye itti ve stratejilerini değiştirmeye, pazarlamaya yeni bir bakış açısıyla bakmaya başladılar. Gerilla pazarlama hala büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Gerilla Pazarlama Türleri

Gelenekselin dışında olan bu gerilla pazarlamanın birkaç türü vardır:

  • Açık Hava Gerilla Pazarlama: Sokaklarda kaldırım ve duvarlar veya bir heykele geçici sanat eserleri koymak gibi önceden var olan kentsel varlıklarla çalışma yapmakla ilgilidir.
  • İç Mekân Gerilla Pazarlama: Dış mekana benzer bir şekilde fakat, alışveriş merkezleri , tren istasyonları, müzeler, üniversite kampüsleri gibi kapalı alanlarda gerçekleşir.
  • Etkinlik Pususu Gerilla Pazarlama: Genelde en çok sevilen gerilla pazarlama türüdür. Sponsorların izni olmadan konser, spor müsabakaları gibi devam eden etkinliklerde bir ürün veya hizmeti göz alıcı şekilde tanıtmakta kullanılır.
  • Deneyimsel Gerilla Pazarlama: Aslında yukarıdakilerin tümüdür. Ancak insanların etkileşime girebileceği şekilde gerçekleştirilir.

Buraya kadar gerilla pazarlamanın ne olduğundan, tarihinden ve türlerinden bahsettik. Şimdi ise makalenin en keyifli kısmına geliyoruz. Gerilla pazarlamayı daha iyi anlamak için markalar tarafından nasıl kullanıldığına dair birkaç etkili örnek inceleyelim.

İlham Verici Gerilla Pazarlama Örnekleri

1.Jeep’in Açık Otopark Kampanyası

Sadece beyaz bir boya kullanarak, bir Jeep’in uzman kullanımını ve şehir içi manevra kabiliyetinin reklamını yapmış oldu. Kampanya, Jeep’in kural dışı park etmeye teşvik ettiğini düşünen bazı insanlar tarafından eleştiri konusu oldu. Fakat bu insanları konuşturdu, konuşuldukça yayıldı. Bu da satışların hızlanmasını sağladı.

gerilla pazarlama-1

 

2. Tyskie Kapı Kolu

Tyskie, tüketicileri buz gibi bir Tyskie birası içmeye davet etmek için, kapı kolunu yaratıcı bir şekilde ve düşük maliyetle özelleştirdi.

gerilla pazarlama 2

3.Cover Girl Turnike Maskara

Cover Girl, Lash Blast Lenght maskara tarağını tanıtmak için turnikeleri zekice kullanır.

gerilla pazarlama 3

 

4.Colgate

Diş fırçalamanın önemini aşılamak ve tatlı bir şeyler yedikten sonra diş fırçalamayı hatırlatmak için Colgate, dondurmaların içine diş fırçasına benzeyen çubuklar yerleştirdi.

gerilla pazarlama 4

5.Mr.Clean Yaya Geçidi Uygulaması

Yaya geçidi gerilla pazarlamada çok kullanılan bir zemindir. Burada Mr.Clean, temiz bir yaya geçidi şeridiyle temizleme gücünü gösteriyor.

gerilla pazarlama 5

 

6. Spotify Kozmik Çalma Listesi

Spotify Amerikalı kullanıcıları için giderek artan astroloji merakını kullanarak burçlara özel çalma listeleri hazırladı.

gerilla pazarlama 6

7.Yaratıcı Bir Diş İmplantı Reklamı

Bu bowling salonuna giden herkesin hafızasında çok sağlam bir yer edebilecek güçte bir gerilla pazarlama örneği..

gerilla pazarlama

8.Duracell

Duracell ışıklı alanlara el feneri posteri yapıştırarak Duracell’in gücünü vurguluyor.

gerilla pazarlama

9. IKEA

IKEA merdivenleri kullanarak, IKEA mobilyalarına sahip olanların evlerinde nasıl yerden nasıl tasarruf edebileceklerini gösterdi.

gerilla pazarlama

10. Koleston Doğal Saçlar

Koleston, bu reklam panosuyla Koleston ile nasıl doğal saç renklerine sahip olunabileceğini gösterdi.

gerilla pazarlama

11. Folgers Kahve

New York’un mazgallarından çıkan buharı fırsata çevirerek buralara yerleştirilen bu reklam, dumanı tüten sıcak bir kahveye benzeyen görüntüsüyle oldukça etkili.

gerilla pazarlama

12.Coca Cola’nın Dürüstlük Stratejisi

Gerilla pazarlamayı oldukça iyi kullanan Coca Cola, ürünlerinin birçok insanın sağlığına olumsuz etkilerde bulunduğunu dürüst ve acımasız bir şekilde açıkladı. Şok etkisi yaratan bu açıklamalar insanları konuşturdu ve medyayı salladı.

13. Çevre Bilinci İçin Gerilla Pazarlama

gerilla pazarlama

14.Huawei’nin İnsan Billboard Uygulaması

Huawei, yeni telefon modelini tanıtmak için dünyaca ünlü sanatçı Maurizio Cattelan’ı billboard olarak kullandı. Cattelan, halka açık bir konuşma yaparken kameraların karşısına böyle çıktı ve kendini ilk “insan billboard” olarak tanıttı. Sosyal medyada oldukça yankı uyandıran bu kampanya 6 saat içinde dünyaca tanındı.

15.Bir Mangal Markasının Reklamı

Neredeyse 0 maliyetle yapılan harika bir gerilla pazarlama örneği.

gerilla pazarlama

16.İstanbul’un Kitap Bankları

gerilla pazarlama

17.Nivea’nın Elveda Selülit Losyonu Tanıtımı

gerilla pazarlama

18.Lipton

gerilla pazarlama

Örneklerde de gördüğümüz gibi, çok düşük maliyetlerle oldukça etkili pazarlama yapabilmeyi sağlayan gerilla pazarlama, 1984’te Levinson tarafından dünyaya tanıtıldığı günden beri büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Kaynak

Share your thoughts