SEO uyumlu blog

SEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır? İşte Örnek Çalışma!

SEO uyumlu makale nasıl yazılır

Günümüzde SEO uyumlu makalelerin önemini bilmeyen yoktur. 2020 yılında HubSpot tarafından sunulan bir raporda; blogların günümüzde içerik stratejilerinde kullanılan başlıca üç iletişim biçimi arasında olduğu açıklanmıştır. (HubSpot.com, 2020). Blog içeriği üretmek, diğer medya formatlarına göre işletmeler için %86 daha fazla tercih edilmektedir. (SEMrush.com, 2019) Dolayısıyla SEO uyumlu makale yazmak çağımızın en önemli pazarlama araçlarından biri haline gelmiştir.

Bir işletmeye veya web sitesine sahipseniz zaten blog sayfalarının SERP (Search Engine Results Page)’de Türkçe karşılığı ile “Arama Motoru Sonuç Sayfası”nda üst sıralarda yer almasının önemini biliyorsunuzdur. İnsanlar yazınızı okuyup beğenirse ve anlarsa, başkalarına yazınızdan bahsetmeye daha meyilli olurlar ve bu da sıralamanızı artırmada önemli bir rol oynar. Blog gönderinizin arama motorlarında üst sırada yer almasını ve makale yazma becerinizi geliştirmek istiyorsanız işe SEO dostu blog içeriği hazırlamaya ilişkin ipuçlarını okuyarak başlayabilirsiniz.

Peki SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

1.Blog Yazarının SEO Hakkında Bilmesi Gerekenler

SEO uygulamaları 3 boyutta incelenmektedir:

On-page SEO: Sayfa ve içerik yapısının optimize edilmesi

Off-page SEO: Web sayfalarının ve içeriklerinin tanıtılması. Örneğin sosyal medyada paylaşılması.

Teknik SEO: Web sitesinin teknik yapısının iyileşitirilmesi. Örneğin mobil optimizasyonunun yapılması ya da sayfaların yüklenme hızını iyileştirecek geliştirmeler yapılması.

Blog yazarı, web sitesine içerik eklediği için öncelikli olarak ilgilenmesi gereken konu sayfa yapısının ve içeriklerinin optimize edilmesi yani on-page seo çalışmalarıdır.

Ancak on-page seo çalışmalarını yaparken kesinlikle gözden kaçırılmaması gereken önemli bir ayrıntı var.

Pazar payının %92’sini elinde bulunduran Google, yıllar içerisinde yapmış olduğu algoritma iyileştirmeleri ile, Google algoritmalarını hacklemeye yönelik olarak optimize edilmiş sayfaları çok büyük bir isabetle tespit edebiliyor. Aşırı optimize edilmiş web sayfalarını cezalandırabiliyor. Üstelik Google ile birlikte diğer arama motorları da yine makine öğrenmesini kullanarak algoritmalarını sürekli olarak geliştirmekteler.

Dolayısıyla içeriği öncelikle okuyucunun beğeneceği bir biçimde oluşturmalı ardından içeriğin ne hakkında olduğunun ipuçlarını arama motoru botları ile paylaşmalısınız.

Sayfa ve içerik yapısında optimize edilmesi gereken makale öğeleri 3. Bölümde paylaşılmıştır.

2. Konu Seçimi ve Anahtar Kelime Analizi

Makalenize başlamadan önce içerik hakkında iyice düşünün. Yazınız okuyuculara ne anlatmalı, okuyucu blogunuzun sonuna geldiğinde ne öğrenmiş olmalı? Bu tür sorulara cevap bulduktan sonra kapsamlı bir metin oluşturmak için bir içindekiler tablosu oluşturmak faydalı olacaktır.

Böylece tek bir sayfada hangi konulara değinmeniz gerektiğini ve nasıl bir hiyerarşik düzen içerisinde anlatınızı oluşturmanız gerektiğini de belirlemiş olacaksınız. Örneğin bu metin için düşünürken benim oluşturduğum içindekiler tablosu aşağıdadır:

Makale içerikleri
Ardından sizin içeriğinizi internet kullanıcılarının ne şekilde arayabileceğini hayal edin. Daha sonra çeşitli analiz araçlarını da kullanarak bu hissiyatınızın ne kadar geçerli olduğunu test edin. Bu tür sorularla yola çıkılırsa büyük zaman tasarrufu sağlanmış olur.

Örneğin bu çalışmada ben önce şu arama terimlerini düşündüm: “seo uyumlu makale, seo uyumlu blog, seo uyumlu içerik”

Bu terimleri Google anahtar kelime planlama aracına yazıp test ettiğimde ise aşağıdaki tablo ile karşılaştım:

Görüldüğü gibi “SEO uyumlu makale” aylık ortalama 720 arama ile en çok kullanılan arama terimi. Rekabet yoğunluğuna baktığımda ise ortalama bir zorluk seviyesi görünüyor. Hemen aşağısında ise “SEO uyumlu makale örneği” arama terimi, düşük rekabet sıkalası ile göze çarpıyor.

Ben de “SEO uyumlu makale” arama terimini ilgili gördüğüm diğer arama terimlerini de kapsayacak şekilde çalışmamda kullanmaya karar verdim. Eğer başlığa bakacak olursanız, SEO uyumlu makale örneği arayan internet kullanıcılarını da hedeflediğimi kolaylıkla fark edeceksinizdir.

Yazmaya başlamadan önce hazırladığım içindekiler tablosuna bakarsanız da anahtar kelime optimizasyonunu içeriğe göre ne şekilde değiştirdiğimi fark edeceksinizdir.

Peki anahtar kelimeler nerelerde kullanılarak optimize edilmelidir?

  1. Blog gönderinizin başlığında,
  2. Makalenizin ilk paragrafında,
  3. Kullandığınız bir görselin “alt”* etiketinde
  4. Metin içerisinde okuyucuyu rahatsız etmeyecek bir yoğunlukta
  5. URL içerisinde
  6. Meta başlığında
  7. Meta açıklamasında

Anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz bazı ücretsiz araçlar şunlardır:

Bazı ücretli araçlar ise şu şekildedir:

Aynı zamanda Fezdigital SEO Analiz Aracı ile tamamen ücretsiz bir şekilde web sitenizin detaylı analiz raporuna ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

Ücretsiz SEO Analizi

 

3. SEO Uyumlu Bir Makalede Optimize Edilmesi Gereken Ögeler

3.1. Başlık Kulllanımı

Yazınızı en hızlı ve en basit yöntemle kullanıcılara özetlediğiniz yerdir başlık. İçerik hakkında en kapsamlı bilginin burada yer alması gerekir. Bu durum, arama motorlarına da yazının içeriği hakkında en net bilgiyi verecek olan yerdir. Dolayısıyla yüksek dikkat ve yoğunlaşma isteyen bir bölümdür. SEO uyumlu bir makale başlığı;

  • 55-60 arası bir karakter uzunluğuna sahip olmalıdır (SERP’te aralıksız gösterilmesi açısından).
  • Gönderinizin içeriğini doğru bir şekilde tanımlamalıdır.
  • Hedef anahtar kelimeyi içermelidir.

Okuyucuların yazınızda kaybolmamaları ve daha basit şekilde okuduklarını anlamlandırabilmeleri için yazınızda alt başlıklara yer verin. Bu, SEO için de çok önemlidir. Dolayısıyla anahtar kelimelerinizi bazı alt başlıklarda kullanmanız en doğru yol olacaktır. Eğer her alt başlıkta kullanırsanız bu blog yazınızı çok boğacaktır üstelik aşırı optimizasyon sebebi ile arama motorlarından ceza da alabilirsiniz.

Birçok CMS yani içerik yönetim aracı (WordPress, Drupal vb.) başlık etiketleri eklemeniz için seçenekler sunar. Başlık etiketleri, yazınızda başlık ve alt başlıkları metnin geri kalanından ayırmak için kullanılan HTML etiketleridir. Bu etiketler blogtaki kelimelerin önemini belirler.

Başlık etiketleri, dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. H1 ile başlayıp H6’ya kadar giden etiketleri, yazınızı siteye eklerken kurduğunuzdan emin olmalısınız. Makalenizin başlığını H1 olarak etiketlemeli, ardından gelen başlıklarınızı da bu hiyerarşik düzene göre sıralamalısınız. Bu, yazınızı daha anlaşılır kılmakla birlikte Google’ın gönderinizin sıralama düzenini daha kolay anlamasını da sağlayacaktır.

Örneğin yukarıdaki başlığımız “Başlık ve Paragraf Kullanımı” bir H3 etiketidir ve bu başlığı kapsayan “SEO Uyumlu Bir Makalede Optimize Edilmesi Gereken Ögeler” başlığı ise bir H2 etiketidir.

3.2.Paragraf Kullanımı

Paragraflar, bildiğiniz üzere başlıklara gerek duymaksızın farklı konuları işlediğimiz ya da aynı konuyu değişik açılardan ele aldığımız metin içi bölümlerdir. Günümüzde bu işlevinin yanı sıra okumayı kolaylaştırıcı özelliği ile de kullanılmaktadır. Kısa tutulan paragraflar, okuyucuyu sıkmayacak, yazıyı tek bir konu içerisinde boğulmaktan kurtaracaktır. Ayrıca mobil okuyucular için de daha büyük kolaylık sunacaktır. Dolayısıyla bilgece ayarlanmalıdır. Bunun yanında, eğer ilk paragrafınızın ilk 10 cümlesine en önemli anahtar kelimeleri dâhil ederseniz yazınız teknik anlamda daha etkili bir hale bürünecektir.

seo optimizasyon

3.3.Görsel İçerik Kullanımı ve Optimizasyonu

İnsanların genelde duydukları veya sadece okudukları bilgilerin çoğunu unutma oranları çok yüksek; ancak gördükleri veya görselle desteklenmiş yazıları okuduklarında bu oran çok daha düşük. Dolayısıyla okuyucuların yazınızı hatırlayıp paylaşmaları için görsel içerik de oldukça önemlidir.

Kullanacağınız her görsel, infografik, video, tablo ve medya ögesi bir blog gönderisini okumayı keyifli ve daha ilgi çekici hale getirecektir, aynı zamanda kalitesini de artıracaktır.

Görsellerinizi yüklerken “alt” metnine veya görselin dosya adına anahtar kelimeler eklerseniz hem arama motorları için avantaj sağlarsınız hem de blog sayfanızın erişilebilirliğini arttırmış olursunuz. Aynı zamanda optimizasyon için dosya boyutunu küçültmek de atlanmaması gereken bir unsurdur. TinyPNG, Imagify gibi siteleri görsel içeriklerinizi sıkıştırmak için kullanabilirsiniz. Böylece blog sayfanızın daha hızlı ve kaliteli kaliteli görsel içerikle yüklenmesini sağlamış olursunuz.

3.4.Bağlantı Ekleme

Web sitenizde daha önce mevcut bloğunuz ile ilgili bir yazı yayınladıysanız, bununla gönderinizi ilişkilendirerek bağlantı ekleyebilirsiniz. Bu, yeni gönderinizi daha da güçlü hale getirecektir.

Dahili bağlantı, web sitenizin bir sayfasını web sitenizin başka bir sayfasına bağlar. Dahili bağlantılar kullanmanız arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.

Bağlantıları kullanmanız, okuyuculara bir konu ile ilgili çok daha fazla okuma seçeneği sunmak için harika bir yöntemdir. Aynı zamanda okuyucuları web sitenizde daha uzun süre tutmak için de oldukça etkili bir tekniktir.

Anahtar kelimelerinizi bağlantı metninde de kullanmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Bunun en güzel örneklerinden biri de Wikipedia’dır.

Vikipedia'nın Bağlantı Kullanımı

3.5.Blog Uzunluğu

Birçok araştırma, blog sayfasının arama motorlarında listelenmesi ve öne çıkabilmesi için minimum 300 kelime içermesi gerektiğini belirtir. Bu, anahtar kelimelerinizi verimli kullanmak için yeterli bir sayıdır. Bu minimum sayıdır tabii ki daha da uzun yazabilirsiniz fakat çok da uzun yazmamakta fayda vardır. Daha dengeli bir uzunlukta yazmanız okuyucularınızın yazınızı yarıda bırakmalarını veya hiç okumadan sayfadan çıkmalarını engelleyecektir.

3.6.URL Yapısı

Bir blog sayfasını daha SEO dostu yapmanın en etkili yollarından biri de basit bir URL’ye sahip olmasıdır. İyi bir URL, bir ya da iki anahtar kelime içermelidir. Okuyucular tarafından anlaşılır olması açısından kısa ve okunabilir olmalıdır. Yani gereksiz kelimeleri kaldırılarak URL’nizi kısaltmayı düşünebilirsiniz.

Google URL’yi anlaşılır kılmak için şunları öneriyor;

  • URL’nizde noktalama işareti kullanın. Kelimelerin arasına alt çizgi (_) yerine kısa çizgi (-) kullanın.
  • URL’nizi sayfanızın hedef anahtar kelimesiyle eşleştirin.
  • Küçük harf kullanın.
  • Mümkün olduğunca kısa tutun.

3.7.Meta Açıklaması

Meta açıklamaları, bir sayfanın içeriğini özetleyen metin parçacıklarıdır. Arama motorlarına ve kullanıcılara bir web sayfasının ne hakkında olduğunu söylemeye yardımcı olurlar. Meta açıklamayı optimize etmek oldukça önemlidir. Okuyucuları bağlantınıza tıklayıp söz konusu blog sayfanızı ziyaret etmeye teşvik için meta açıklama oldukça etkilidir.

O halde meta açıklama hakkındaki birkaç ipucuna bakalım;

  • Vermek istediğiniz en önemli mesajınızı ilk cümle olarak yazın. Bu durumda mobil kullanıcıların da mesajı görme şansını artırmış olursunuz.
  • Meta açıklamaların bir karakter sınırlaması yoktur fakat çok da uzun tutmayın ki arama motorları açıklamanızı kesmesin. 160 karakteri geçmemeye çalışın.
  • Mutlaka açıklamanıza SEO anahtar kelimelerinizi eklemeyi unutmayın.

4.Sonuç

Sonuç olarak, yeni bir blog gönderisi yayınlamak için önce iyice düşünün ve araştırın. Buna zaman ayırın ve ne yapmak istediğinizi netleştirin çünkü, bu makale yazmak için en büyük adımdır.

Yukarıdaki ipuçlarından faydalanarak artık SEO uyumlu blog yazabilirsiniz. Tabi ki yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil, daha bir sürü teknik ve yöntem bulabilirsiniz.

Sık sık içerik yayınlamaya çalışın ve böylece sayfanızı güncel tutabilin.

Son olarak, blog gönderinizin etkileşimini artırmak ve basitleştirmek için sosyal medya butonları eklemeyi unutmayın.

5.Kaynaklar

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Dijital Pazarlama Ajansları Hakkında Markaların Bilmesi Gereken Her Şey | FezDigitalreply
28 March 2021 at 05:25

[…] verici ve faydalı olacak şekilde sunarak etkilemek ve bu konuda sağlayacağınız devamlılık, içerik pazarlaması konusunda etkili olmanızı sağlayacak ve SEO uyumlu içerikler, görünür olmanıza katkıda […]

Leave a reply