Yeni Normal: Dijital Etkinlikler
Eminim bunu okuyan çoğu insan, benim gibi, son zamanlarda izole bir şekilde yaşıyor. Sadece gerekli işlerimiz için dışarı çıktığımız bu dönemde sosyalleşmek, yeni insanlarla tanışmak hatta kendimizi geliştirebileceğimiz etkinliklere katılmak hayal oldu.
Pandemi ilan edildiği ilk zamanlar, eğitimin sürekliliği için dersler çevrimiçi platformlara taşındı. Şirketler toplantılarını yine çevrim içi platformlar aracılığıyla yaptı. Birkaç aya kalmadan webinar’lar, söyleşiler, konserler ve hatta tiyatrolar canlı yayın yaparak diz üstü bilgisayarlarımıza sığdı. Hali hazırda elimizde olan bu teknolojiyi bir virüs sayesinde kullanmaya başlayarak dünyayı daha erişilebilir bir hale getirdik. Uzaktan çalışma kültürü edinerek dünyanın bir ucundaki işlere, okullara girdik. Pandemiyle popülerliğini arttıran bu sanal etkinlikler şimdilik bizim için Zoom toplantılarından ibaret olabilir gel gelelim dünya virtual (sanal) etkinlikleri sadece toplantı veya seminer amaçlı kullanmıyorlar.
Örneğin NBA, basketbol taraftarlarını sahaya taşımak için Microsoft Teams kullanmaya başladı. NBA’in “Whole New Game” temalı yeni maçları takımdaki oyuncular tarafından çok sevildi. Microsoft 300’den fazla sanal fan için virtual seat (sanal koltuk) ayarladı. Düzinelerce kamera, daha önce hiç görülmemiş kamera açılarını gösterebilmek için sahaya daha yakın konumlandırıldı. Spor ayakkabı gıcırtıları ve top zıplamaları gibi sesleri yakalamak için sahanın etrafına özel mikrofonlar yerleştirildi. DJ’ler ve spikerler, ekiplerin ve izleyicilerin alışık olduğu sesleri uygulamak için sahadaydı.
Sanal tezahürat deneyimi.
Taraftarlar takımlarının hashtag’lerini kullanarak NBA uygulamasında veya Twitter aracılığıyla dijital olarak tezahürat yapabildi. Bu “tezahüratlar”, dünya çapındaki hayran katılımı seviyesini yakalamak için grafikler ve animasyonlar aracılığıyla arena içi video panolarında da gösterildi.
Bir başka örnek ise Temmuz ayında gerçekleşen devasa bir müzik festivalinin sanal etkinlikler trendine katılarak katılımcılara daha önce hiç görülmemiş bir müzik deneyimi yaşatması oldu. Tomorrowland, Katy Perry, Steve Aoki, David Guetta ve Martin Garrix gibi sanatçıların performanslarına ek olarak, katılımcılar için “etkinlikler, web seminerleri, atölyeler, oyunlar ve diğer etkileşimli eğlenceler” sundu.
Festivalde, sanal bir 3D adada binlerce “sanal hayran”ın önünde sanal sahnelerde performans sergileyen sanatçılar yer aldı. Tıpkı gerçek bir müzik festivali gibi özel efektler, havai fişekler, lazer şovları, ses efektleri, etkinlikte yer aldı. İnsanlar Tomorrowland’ın oluşturduğu bu yeni evrende aynı zamanda diğer festival ziyaretçileriyle de iletişim kurabildi.
2019 yılında yayınlanan IBTM Dünya Trendleri Raporuna göre 2020 yılında sanal etkinliklerde büyük patlama bekleniyordu. Pandemi dönemiyle bu beklenti fazlasıyla karşılığını aldı.
Mevcut trendlerin önerdiği gibi, sanal deneyimler halihazırda yeni normal olarak benimsendi ve etkinlik planlayıcıları, işlerini büyütmek için sanal etkinliklere odaklandı. Özellikle bu alanda yeni teknolojiler kullanılmaya ve farklılıklar yaratılmaya, izleyicilerin ve etkinlik sahiplerinin birçok ihtiyaçları giderilmeye devam ediyor.